Het blijft gek

14 apr 2022 | Vermoeidheid & overspannen zijn

Ik kom het dagelijks tegen en ik blijf het gek vinden. Volkomen logisch vinden wij het dat apparaten opgeladen moeten worden.

Met een lege telefoon kun je niets, die laden we dus op tijd op

Een elektrische auto met een lege accu brengt je nergens, die laden we dus op tijd op

Als de batterij van je laptop leeg is kun je niet deelnemen aan dat belangrijke online overleg, die laad je dus op tijd op

Ik hoef werkelijk niemand uit te leggen dat je met een lege telefoon, batterij 0%, niets meer kan. Dan kun je niet bellen (wie doet dat tegenwoordig nog met zijn telefoon:)), niet appen, LinkedIn en andere social media niet checken, niet je banksaldo checken, niets… met een lege telefoon kun je niets. Klinkt logisch toch? Dus laad jij je telefoon tijdig op zodat je bereikbaar bent. 

Zo logisch als we het vinden onze telefoon batterij, accu van de auto of laptop op te laden, ineens vergeten we dat als het om onszelf gaat.

Maar als jij jouw persoonlijke batterij niet op tijd oplaadt dan kun jij ook niets meer.

Dan kun je niet functioneren, er niet meer voor je partner zijn, niet voor je kinderen zijn, in het ergste geval drukt jouw lijf op de stop knop en kun je niets meer, dan ben je burn-out en heb jij jouw batterij letterlijk leeggetrokken. Ik zeg niet dat je dat expres doet, zeker niet, maar je hebt het wel laten gebeuren door jouw persoonlijke stekker niet aan de lader te leggen. Tja, hadden we maar zo’n stekker hé.. even in het stopcontact en wachten tot je batterij weer vol is. Zo werkt het dus niet.

Hoe het wel werkt? Dat is, je wilt het vast liever niet horen, maatwerk. Het is aan jou om uit te zoeken hoe jouw batterij oplaadt. Het is aan jou om uit te zoeken waar jouw batterij van leegloopt. Het is aan jou om te leren hoe snel jouw batterij leegloopt en hoe lang hij erover doet om op te laden.

In het algemeen kun je stellen dat onze menselijke batterij oplaadt van:

  • Ontspannen: welke vorm is aan jou om uit te zoeken, maar Netflix wordt hier niet mee bedoeld
  • De natuur: ga naar buiten!
  • Slapen: ga slapen als je moe wordt 
  • Gezonde voeding: sorry, Netflix en familiezakken chips zijn niet verboden, maar niet geschikt om je batterij op te laden
  • In het hier en nu zijn: klinkt dat zweverig? Zo is het niet bedoeld, maar jouw gedachten over het verleden helpen niet. Jouw “wat als” gedachten, helpen niet. Alleen maar positief denken, helpt niet. Het hier en nu accepteren helpt wel.

Klinkt dit als open deuren? Wellicht wel, maar als je het zo goed weet waarom doe je het dan niet?! Waarom heb je er dan toch zoveel moeite mee om jezelf dit te gunnen? Is dat het? Gun jij jouw telefoon wel stroom, maar jezelf niet? Zie je allerlei redenen waarom dit niet kan, zoals “wanneer dan wandelen, want ik heb een overvolle agenda”?

Als je klaar bent met smoesjes, als je echt wil onderzoeken waarom jij het zo lastig vindt jezelf tijdig op te laden, als je wil uitzoeken hoe jij oplaadt, dan hoef je dat niet alleen te doen. 

Bij coaching kijken we samen naar (onbewuste) patronen die niet (meer) helpend zijn en onderzoeken wij samen hoe jouw batterij weer oplaadt. En dat is maatwerk. Belangrijk hierbij is dat je een coach zoekt waarmee het klikt. Of ik dat ben? Daar komen we achter in een kennismakings-call. Kosteloos en vrijblijvend. Ik houd er altijd wat ruimte in mijn agenda voor vrij. Spreek ik je snel?